Læse

Faglig læsning

Der findes mange måder at læse på: En krimi, som du læser i sommerferien kan fx med fordel læses henslængt i sofaen med fødderne oppe.

Når du bliver bedt om at læse, se en video eller lignende i din gymnasietid, har det altid et formål. Du læser i udgangspunktet ikke lektier, fordi læreren siger, du skal, men fordi du skal have noget ud af det, du læser.

Derfor er det en god idé, at du overvejer, hvor og hvordan du læser, så du finder en måde, hvor du kan læse koncentreret og fordybet uden forstyrrelser. Du skal hellere indlægge reelle pauser undervejs end surfe ud og ind af det, du læser, samtidig med, at du fx følger en live-stream. Slå notifikationerne fra og nyd fordybelsen.

Det kan godt være, det lyder lidt old-school, men sørg for at sidde godt og så roligt et sted som muligt, og læs altid med en blyant i hånden - eller, hvis det er en e-bog, med fingrene på tastaturet. Så er du klar til at tage noter.


Læsning af figurer

Når du læser en tekst (fx i en lærebog), vil den ofte være ledsaget af forskellige former for figurer og illustrationer. Disse er ikke bare 'pynt', og du bør bruge tid på at nærlæse dem og overveje, hvilken rolle de spiller i teksten, og hvad de vil fortælle dig. Bemærk at dette kan betyde noget for din "læserute" gennem teksten – se link højre.

Når du læser en figur, skal du først danne dig et overblik over figuren (hvad handler figuren om?) og derefter nærlæse de enkelte dele af figuren. Følg linket til højre for at se et eksempel på, hvordan du kan arbejde med læsning af en figur.


Mere om figurer

Figurer og illustrationer kan principielt inddeles i to forskellige kategorier:










Mange af de figurer du møder i undervisningen indeholder faktisk både konceptuelle og narrative elementer, og du behøver ikke nødvendigvis at kunne kende forskel - men det er alligevel godt at have kategoriseringen i baghovedet, når du skal skabe et indledende overblik over en figur.

Konceptuelle figurer

Konceptuelle figurer fortæller noget om sammenhænge mellem faglige begreber. Der kan fx være tale om en graf, der viser sammenhængen mellem alder og højde for en plante eller en oversigt over opbygningen af en plantecelle.

Du kan se nogle eksempler på konceptuelle figurer i bjælken til venstre.

Narrative figurer

Narrative figurer fortæller noget om processer der sker. Det kan fx være en oversigt over årsag/virkning, et kemisk reaktionsskema eller en oversigt over den menneskelige fordøjelse af en burger.

Du kan se nogle eksempler på narrative figurer i bjælken til højre.