Præsentere

Talepapir

Hvad er et talepapir?

Et talepapir er et stykke papir, du har med ved dit oplæg. Det er en form for disposition, der indeholder dine stikord i en bestemt rækkefølge, som hjælper dig med at holde dig til din plan for oplægget. Samtidig sikrer stikordsformen, at du ikke kommer til at læse op og mister kontakten til dine tilhørere.

Talepapiret er noget af det sidste du laver, når du arbejder med dit oplæg. Det er således først, når du har helt styr på, hvad du vil med dit oplæg, og hvordan du vil sætte det sammen, at det er tid til at lave talepapiret.

Du kan se skabeloner og eksempler mv. via links til højre.


Talepapir eller skærmpræsentation?

Når du tidligere har lavet et oplæg eller en fremlæggelse, har du måske gode erfaringer med at anvende en form for skærmpræsentation.

Ved mundtlig eksamen er det 'farligt' at satse på en skærmpræsentation, da teknikken kan svigte dig.Hvorfor ikke bare bruge et manuskript?

Mange vil gerne skrive et manuskript, når de forbereder deres oplæg. Det må du selvfølgelig gerne, men det er en dårlig idé at tale ud fra manuskriptet til selve oplægget. Skriv det om til et talepapir, og øv dig med det. Det er langt lettere at finde rundt i, hvis du bliver lidt nervøs.

Gode råd når du laver et talepapir

- Hold dig til stikord, så du undgår oplæsning undervejs.

- Skriv stort, så du kan læse dine stikord på afstand.